You are currently viewing Тейбъл сетинг

Тейбъл сетинг

Етикет на официалната маса

В света на официалните събития могат да се видят различни етикети и подредба на приборите за хранене. Ние искаме да Ви обърнем внимание за етикета при използване на прибори при по официални събития, като Сватби. В по-голямата част от добрите ресторанти може би, ще попаднете на този официален етикет и подредба на приборите за официална вечеря. Винаги е добре да имате базови познания, коя вилица да вземете и за какво да е използвате при официални вечери.

 

Етикет за хранене на масата

 1. Вилица за салата
 2. Вилица за риба
 3. Вилица за месо
 4. Нож за месо
 5. Нож за риба
 6. Нож за салата
 7. Лъжица за супа
 8. Нож и вилица за десерт
 9. Чиния за хляб и нож за масло
 10. Чаша за вода
 11. Чаша за бяло вино
 12. Чаша за шампанско
 13. Чаша за Червено вино
  * Подложна платнена салфетка
  * Подложна чиния
Осовни правила
 •  Вилиците винаги се поставят от ляво на чинията
 •  Ножовете винаги се поставят от дясно на чинията с острие гледащо към чинията
 • Лъжиците винаги се поставят от дясно на чинията /освен тези за десерт/
 • Използването на прибори започва винаги от вън на вътре посока чинията Чашата за вода се поставя над основната  подложна чиния
 •  Чашите за вино и шампанско се слагат леко в дясно, като образуват триъгълник
 •  Подложната салфетка е задължителен елемент – поставя се на краката

При започване на вечерята подложната платнена салфетка се разгъва и се поставя върху скута. При временно ставане от масата подложната салфетка се поставя върху стола, а при приключване на вечерята до чинията. Когато се използва вилица и нож правилото е: Вилицата винаги се държи с лявата ръка, а ножът с дясната. При хранене етикета не позволява прекалено навеждане към масата, за това се поставя подложната салфетка в скута. Не е прието да се подпирате на масата с целите си ръце по време на хранене най-добре се ограничете до подпиране с китките, като държите тялото си изправено.

По време на хранене дръжте приборите далече от покривката ! Когато искате да отпиете напитка или да почините поставете приборите вътре в чинията, а не подпряни на нея. Тук много хора правят тази грешка, като мислят, че когато са вътре персонала трябва да е вземе /по-долу, ще видите сигналите към персонала, чрез приборите/.

Естествено има още цял куп етикети при официални събития, но ние ще се ограничим с основните елементи и начин на общуване с персонала на заведението. Ако изпитвате нужда от помощ винаги може да се обърнете към вашия сватбен агент и да уточните тези детайли преди вашата официална вечеря.

Сервиране от персонала
 • Сервирането на храна винаги се прави от вашата лява страна
 • Отсервирането на масата се прави винаги от вашата дясна страна
 • Напитките се сервират винаги от вашата дясна страна
Сигнали към персонала

етикет при хранене

 

 

Loading

Вашият коментар