You are currently viewing Как да планираме и организираме сватба?

Как да планираме и организираме сватба?

Имате годежен пръстен на ръката си. А сега какво? Прочетете: Перфектният план започва от тук.

Как да започнем нашата сватбена организация ?

Организация на сватба

Това е въпрос, който всяка бъдеща двойка си задава. Минаването на този етап в живота е свързан с една голяма организация и планиране, която не винаги се получава добре, ако началото е направено грешно. Този ден е един важен миг за всяка двойка и трябва да протече по най-добрия начин ! За тази цел трябва и добра организираност.

Да започваме!
Някои младоженци не се чувстват добре, ако някой узнае за бъдещото събитие, преди семейството и близки до семействата им хора!
Организирайте семейна вечеря, тук оставаме на Вас да прецените дали тази вечеря ще събере двете семейства или поотделно, за да съобщите новината.

Втората стъпка е да си помечтаете, заедно с годеника Ви помислете и изговорете каква сватба искате, къде си я представяте, по какъв начин да протече (класическа или по-нестандартна). Помислете за стила, който желаете, без значение дали ще е плажна, горска или сватба в ресторант. Не говорете за пари , все още.

Изчисляване на времето: Не е нужно да поставяте конкретна дата в този момент, първо помислете през кой сезон бихте искали да се ожените. Ако желаете да е ‘открита’ сватба, изберете топлите месеци през лятото, не рискувайте през пролетта и есента (дори и Септември е рисков месец). След като изберете месеца, ще знаете с колко време разполагате за организирането на тържеството. Ако обаче държите на конкретна локация за Сватба, Сватбена Агенция, Фотограф и др. особено от известните и актуалните, ще трябва да се съобразите със заетостта им или да предвидите поне 1 година за организирането.
Ако обаче искате да форсирате организацията, няма проблем, става и за по-кратко време, но се подгответе за компромиси.
Брой гости: И тъй като, размера на Вашата сватба определя мястото за сватба и бюджета, ще е хубаво да направите списък с гостите. Този списък разбира се ще е ориентировъчен.
Практиката на нашата агенция показва, че около 10% от поканените гости не потвърждават присъствие. Разбира се с броя гости се увеличава и този процент (винаги има изключения, говорим в общия случай).
Много е важно също, да уточните дали ще поемате разходите на своите гости, като пътни (организирани бусове или автобуси) и нощувките. Това обикновено се практикува, когато тържеството се провежда на по-отдалечена локация. В последствие, можете да намалите списъка или да го увеличите, но това ще постави вашата база.
Сватбена Агенция: След тези стъпки първото най-важно нещо е да се свържете със Сватбена Агенция! Как да изберете точната, ще говорим в друга статия. Това са хората, които имат опита и професионалните качества да Ви обяснят всичко необходимо по вашата организация. Това е най-първата стъпка от всички следващи. Поискайте оферти, по имейл или телефон и си организирайте среща. Имайте предвид, че НЕ винаги по-високите цени на Услугите от агенцията, означават повече харчене на пари. повярвайте ми понякога по-високо бюджетен пакет например за „Цялостна организация’ Ви спестява много време, нерви и ПАРИ!
Преди да разговаряте или подпишете договор с ресторант, dj, фото, видео  та дори и да разглеждате рокли, наемете агенция. Агенцията се нуждае от информацията, която сте направили в първите стъпки – брой гости, сезон, мечтана локация, стил, тема на тържеството, както и допълнителни изисквания.

Сега си говорете за пари: В днешни дни все по-рядко родителите поемат финансовия ангажимент около сватбата. Така че, разглеждайте бюджета, като Ваш ангажимент, но попитайте родителите си с колко биха могли да помогнат, ако не разполагате с достатъчно средства. Да, знаем, че нямате представа колко излиза една сватба, но ние ще Ви ориентираме: Средно статистическа Българска Сватба в момента излиза на стойност между 15 000 и 20 000лв  за всичко (от облеклото до украсата). През 2017г се наблюдаваше по-висок бюджет на повечето сватби между 20 000 и 30 000лв. Повече разяснения сме дали в друга статия в Блога – „колко струва една сватба“. Имаме и сватбен калкулатор, където можете сами да изчислите нещата, но това според нас трябва да стане на по-късен етап, когато вече имате оферти за, всичко което желаете.

Организирайте се: Купете си бележник, разделете го на секции, за всяка бюджетна категория (Ресторант, Облекла, Сватбена Агенция, Оборудване под наем и украса, Фово, Видео и т.н.). Тук можете да въведете и желаната сума, която бихте искали да отпуснете по всяко перо, след това отчетете разходите си и увеличете или намалете бюджета, според приоритетите си.
Ако се възползвате от услугите на нашата агенция , ние Ви изготвяме такъв „Бюджет Лист“ , електронен, който е много лесен за употреба и автоматично изчислява всичко.

Намиране на място за сватба – веднага, веднага след избора на Агенция. Те ще Ви предложат различни опции със снимки и цени и ще организират оглед на местата, които сте харесали.

Булчинска рокля

via eventbg

Гражданска Церемония: Кой и Къде? В днешни дни изключително актуални са изнесените церемонии, независимо дали са реални или тип ‘Сцена’, те са много по-хубави, запомнящи се и освен всичко са по-удобни. Относно въпроса за изнесените церемонии, ще говорим в друга статия в блога, за да Ви изясним всичко. Нашият съвет е да изберете място за церемония в самият комплекс където ще се провежда сватбата или в непосредствена близост. Така ще бъде много по-удобно и за Вас и за Вашите гости. Програмата ще е по-лесна и по-добре контролирана, разбира се и ще бъде по-евтино!

Ресторанта или мястото за сватбеното тържество: Толкова много можем да говорим за това, как и какво да изберете. Запомнете – няма невъзможни неща, ако искате да е на полето или в частния Ви дом или градина или на плажа – МОЖЕ. Но за всяко нещо има различни условия и опции. Ако пък желаете да е в ресторант – изберете такъв с добро ниво на обслужване, реаномиран, с красиви гледки и градини, с място за изнесена церемония и коктейл и предлагащ страхотни места за фотосесия в близост.
И нека Ви издам една тайна, не винаги ‘Скъпо-изглеждащите места са много по-скъпи от обикновен Градски ресторант. Не правете компромис, сватбата е веднъж! Можете да направите компромис с много неща, но не рискувайте с мястото.

Наемане на екипите, които ще работят за Вас

Фотограф и видео-оператор
След като сте избрали вече и мястото е време да се срещнете с Фото и Видео екипите, за да изберете с кого
бихте желали да работите. Най-добрите се заемат от рано месеци, а понякога и 2 години напред. Агенцията ще Ви предложи портфолиа и цени, по които Вие ще можете да избирате. Организирайте среща с тези, които са Ви допаднали (това може да го направи и Вашият сватбен агент и да проведете срещите в неговият офис, може да се направи и наведнъж в един ден, дори и с DJ-я или водещия).

Музиканти/ Dj/ Певци и Водещи:
Изберете стила на музиката, която ще преобладава на Вашата сватба. Според стила, Агента ще предложи и подходящия DJ . Има DJ-и , които действат и като водещи, в повечето случаи те ходят пакетно двама и ценообразуват обща оферта. Отделно можете да наемете известна личност, която да води Ритуалите на тържеството (което не е малък разход), но пък се получава много добре. Можете да наемете и музиканти – група, певец, те могат да се включат и само в някоя част от събитието (например за 1 час). Убедете се,ч е са съгласни да се придържат към плейлиста, който сте задали!
В този ред на мисли, ако имате предпочитания можете да напишете списък с песните които желаете да чуете и задължително напишете песните, на които – ще танцувате Вашият Първи брачен танц, песните за танца на родителите и кумовете (изненадайте ги с техни любими парчета).

Декор и цветя: Обсъдете с Вашата агенция декора, оборудването под наем (маси, столове, покривки и пр.) и цветята. След като сте резервирали мястото/ресторанта, спокойно можете да обсъдите какво би било подходящо като цвят и тема да присъства в залата. В блога ни можете да се запознаете с модните тенденции за цветовете. Не го оставяйте за последния момент, дайте време и на себе си и на Агенцията, за да могат да се намерят всички детайли в един и същи нюанс и да бъдат приготвени прецизно.
Заложете на сезонни цветя, ако цветята са извън сезон, са много по-скъпи. Но все пак ако държите на конкретни цветя – предполагаме, че това ще Ви е приоритет и няма да има проблем да се поръчат.

Кетъринг: Кетъринг и коктейлни хапки ще Ви бъдат необходими евентуално за две части от събитието – за Уелкъм дринк коктейла и за дома (ако подготовката на младоженците се осъществява там) или в хотелската стая ако подготовката е на място в комплекса). За уелкъм дринк коктейла , ако е на място в комплекса , може да се поръча към ресторанта , ако е на друго място, можете да се възползвате от Кетъринг фирма, която ще предложи – бюфетна маса за чаши и напитки, обслужващ персонал, коктейлни маси и хапки. Вашата Агенция ще се погрижи за това перо.

Грим и прическа: Още едно важно перо. Разгледайте, попитайте и искайте мнение за Стилисти. Насочете се към такива, които са професионалисти в Сватбените грим и прическа. Поискайте оферти освен за Вашият стайлинг и за услуги към Шаферки и Майки. Организирайте си пробни грим и прическа. Можете да разчитате и на Вашият Сватбен Агент за това.

 Изберете Шаферки

Повярвайте ни – с шаферки и дори и шафери е много по-забавно! Ще се убедите в това.

Когато създавате този лист, имайте предвид следните неща:

  • Обяснете на Вашите шаферки ролята им – тяхната роля е именно да Ви помагат и да направят тържеството Ви незабравимо. Да се вдъхновят. Обсъдете роклите и разходите за роклите. Кажете им точния нюанс, като на всяка от тях Агента може да осигури малко парче с примерен цвят.
  • Всяка от тях ще трябва да вложи време и енергия и ако тя не може е добре за нея да се откаже, за да няма пререкания с другите момичета. Приятелките винаги са изобретателни и 100% ще Ви изненадат приятно!
  • Изберете колкото може повече приятелки за шаферки – всяка една от тях ще се почувства специална и ще има голяма роля в тържеството. Ама няма нищо по-красиво от Булка, придружавана от най-добрите си усмихнати приятелки. Същото важи и за мъжете, нека и те да обмислят въпроса с шаферите.
  • Включете също и роднина на младоженеца от женски род (например сестра или братовчедка която той обича). Да…вие може да не сте толкова близки с нея, но това е уважение, а и ще скрепи семейните отношения.

Поръчка на Рокля и Костюм

Булчинаска рокля

Какво да Ви кажа за този важен момент от Организирането на сватбеното тържество – освен…
НАПРАВЕТЕ ГО ЗАБАВНО! 🙂
Попитайте Агента си за известни и хубави бутици, да знаем, че има евтини Асеновградски рокли, но това не означава, че в хубав бутик няма да намерите и по-евтина рокля.  Помолете да Ви организира пробен ден  в бутика и да запази час. Поканете приятелките си – Шаферките или го направете с Родителите си! Това е емоционален момент. Знаем, че колкото повече хора, толкова повече мнения и емоции. Но винаги можете да организирате втора проба, на която да сте сама или а Агента си и да изберете по собствен вкус точната рокля!

Менаджирайте бюджета си, преправете списъка с гости, поръчайте поканите и поканете гостие си

Изнесен ритуал. Eventbg Agency

Без значение колко е Вашият бюджет, тук Ви представяме, грубо разпределение , колко обикновено се изразходва във всяка категория. Всичко зависи от Вас, някои младоженци предпочитат по-скъпо Видео, за сметка на Фотото, друг по-евтин куверт и по-скъпа украса и т.н.
Ресторант: 50%
Екипи (Сватбен Агент, DJ,Фото и Видео): 25%
Облекло: 10%
Пръстени: 5%
Украса и Цветя: 10%

Бюджета за сватбата има навика да се надува като балон. Ще Ви издадем малко тънкости: как бихте могли да се придържате към определения от Вас бюджет.

  • Вземете на заем – ами да, така или иначе по тардиция трябва да има нещо на заем, защо да е срамно?!  Можете да заемете бижута (и звездите от Холивуд правят това по време на Оскарите) . Можете да заемете и други аксесоари – за косата, чантичка или нещо което Ви хрумне. Имахме една прекрасна булка, която зае от майка си обувките от нейната сватба. Изненадващо, но обувките бяха доста актуални – на висок ток с платформа отпред, спарклинг сребърни. Определено това би Ви изненадало, тя не го направи за да намали бюджета си, защото имаше достатъчно, направи го защото много харесваше тези обувки и знаеше, че ще направи Майка си щастлива!
  • Използвайте уменията на хората около Вас. Да, ако имате приятелка или леля Ви е шивачка, можете спокойно да доверите изработката на роклята си на нея или поне да Ви направи поправките, ако те не са безплатни в салона.
  • Опитен фотограф, Видеооператор или художник – ако имате такива приятели, можете да ги попитате дали желаят това да бъде техният подарък за Вашата сватба. Тук не говорим да изпуснат тържеството, а да Ви направят Официалната фотосесия.
  • Кеш Бар – какво означава това ли? Ами спестете от алкохола. Повечето младоженци наистина прекаляват с този разход. После връщат много, наистина много алкохол у дома! Попитайте Сватбени си Агент за опции. Друг вариант е да направите Алкохолен Бар, на който да направите Канюли с коктейли или просто купувайте Вино от местни производители.
  • Спестете си разхода по наемане на Лимузина – това вече сякаш е отживелица, а и можете да го направите по време на Моминското парти.
  • Относно украсата, тъй като сме професионалисти в тази сфера , не можемд а Ви кажем – направете си сами DIY украса, защото знаете, че украсата се поставя в деня на сватбата. Едва ли искате да ангажирате Вашите приятелки с това досадно задължение. Просто попитайте Агенцията за идеи за по-достъпна украса. Например правилно подбран сет от покривка с центърпийс и стол Шивари, може да се използва без панделка на стола, която също не е малък разход. Сезонни и по-евтини цветя, също могат да съкратят бюджета Ви.

Реален списък на гостите

Когато плащате куверти и поръчвате декора и оборудването под наем, за всеки гост Вие плащате не малка сума. Не се вкопчвайте в списъка си от ‘стари’ познати, поканете най-близките си, хората с които се виждате често или комуникирате често. Не канете всичките си колеги от работа – не е необходимо, ще ги почерпите после, поканете най близките си, шефа си или никой ( а и шефовете в повечето случаи си измислят причина, за да не присъстват). Помолете родителите си, да направят съкратен списък с техните приятели и роднини – нека си признаем, никой няма нужда да пои и храни стринка си , която не е виждала от ‘Абитуриентския си бал’ а преди това от 1-вият си рожден ден, та дори не си спомня добре как изглежда. Не, не е грубо, това което казвам е реално.

Поръчайте поканите и ги изпратете на гостите си

Попитайте първо Агентката си, за да Ви предложат покани, които да са цветово и стилно изпипани. Те изработват индивидуални покани и персонализирани, в същите цветове като декора на сватбата. Цените варират според картона, сложността на изпълнение и декоративните елементи.
Агенцията ще Ви даде примерно текстове, както и съвети как да изпишем поканите. За да поръчате покани, трябва да имате направен списък с програма по часове за предстоящите събития. Вашият Агент ще Ви помогне с разпределението на часовете, според местата, на които ще се проведат.

След като имате потвърждение от гостите си, кой ще присъства на сватбата идва ред на окончателния списък и разпределение на гостите по компания по масите. Не го оставяйте за последния момент , защото това не е лесен процес! Подайте бройката и наредените по маси гости (Агенцията ще Ви помогне със скицата за настаняване).

След всички тези основни неща, които е хубаво да сте приключили поне един месец преди сватбата, е ред да избирате аксесоари за церемония, подаръчета за гости и разбира се да се разкрасявате!
Булки, наистина постарайте се през този 1 месец (ако не сте имали време преди това) да релаксирате и да ходите по разкрасителни процедури. Ако нямате тази възможност, помолете приятелките си да Ви организират Моминското парти в някои СПА център и прекарайте 1-2-3 чудесни дни с тях, релаксирайки и разкрасявайки се!

Един ден преди сватбата 

Не правете нищо, релаксирайте, съберете се с приятелки, пийте вино, смейте се и си легнете рано. Сигурно няма да спите добре от емоциите, но все пак се опитайте да поспите.
Чуйте се със Сватбеният си Агент, той със сигурност ще Ви успокои, ако освен не е некадърник, който да сподели, колко проблеми са възникнали (разбира се, има проблеми, но това са проблеми на Агента, който ако е професионалист би трябвало сам да се справи с тях, без това да напряга младоженците).

В деня на сватбата

Ако сте избрали правилната агенция и сте доверили всичко на нея и сте се вслушали в съветите им, в деня на сватбата, освен да вдигате телефона на пристигнали от други градове гости и да се разкрасявате, други ангажименти едва ли ще имате.

Но, ако не сте избрали хора които да Ви помагат за Сватбата, какво ще трябва да направите в деня на сватбата илид ен по-рано:

Да прозвъните всички доставчици и екипи – за да се увертите че всичко е наред.
Да приемете всички обаждания от ресторанта, екипи, доставчици, които ще имат въпроси от рода на „Къде да разположим коктейлните маси“ или „Колко човека ще има на булчинската маса“ и прочие безумно въпроси, които са били обсъждани 100 пъти преди да настъпи Сватбата. 🙂 Ще приемете също и обаждания с троснато поведение : „DJ-я или водещата на церемонията още ги няма- какво ще правим сега“, риторичен въпрос, който просто напряга младоженците.
Всичко това ще се случва, докато Вашите най-добри приятелки поставят DIY украса цял ден и бягат и тичат, изпотени и мръсни, бързайки да не ‘изпуснат’ някой ритуал. Докато родителите Ви ще са ангажирани да носят – Питки, Шампанско , чаши и още хиляда неща, които ще са необходими за церемонията и за посрещането в ресторанта. Докато Сестра Ви настанява притеснено гостите, а човека от Зарята й звъни за да й каже че е на място и иска да знае КЪДЕ да разположи зарята…
Не, не моля Ви не си го причинявайте, нищо няма да спестите от това.
Със сигурност отново звуча налудначаво, но опита ми показва, че булките разбират що за товар е сам да организираш сватбата си, чак след като тя мине. А втора сватба, рядко има, за да се приема като  ‘Обица на ухото’.
С всичко това се опитвам да Ви помогна, за да не преживявате сватбеният си ден с нерви и негативни емоции.

В крайна сметка, това е Вашият ден , насладете се, не се втренчвайте в малките неща, не се ангажирайте, просто изживейте денят си!

Пожелаваме Ви успех и прекрасни сватби, дано да сме успели да Ви дадем яснота.

Следвайте, тази статия, тя ще предложи продължение в което ще прочетете още информация по темата за планирането и организирането.

Loading

Вашият коментар