You are currently viewing Колко струва една сватба

Колко струва една сватба

Колко струва една средно-хубава сватба?

Въпросът, който първо възниква когато Ви предстои сватба е ‘Колко струва?’ това мероприятие.
На този въпрос бих отговорила по следния начин: от 1000 лв до няколко милиона.

Но нека поговорим по-сериозно по тази тема колко излиза една сватба.
Преди всичко трябва да си определите идеите за сватба

 •  искате ли ритуал в ритуална зала /или бихте подписали в делничен ден само с кумовете/
 •  искте ли църковен брак;
 •  ще направите ли и тези ритуали ‘Изнесени’
 •  колко гости ще поканите на сватбата (дали част от тях ще поканите само на ритуала, а останалите на вечерята)
 •  къде си представяте сватбеното тържество – в задния си двор на къщата, на плажа, в класичски ресторант или на някое луксозно голф-игрище
 •  каква украса бихте искали да имате в залата
 •  какви фотографи (класически,модерни,арт и т.н.) бихте желали да наемете и какво качество очаквате
 •  дали желаете музика на живо или шоу-програма или просто искате класическа програма от Водещ на сватби
 •  какви облекла бихте искали да си купите и т.н.

По статистика, която си водим ние бихме казали , че една средно-хубава сватба с около 100човека във гр.Варна, която включва – агент,покани и картончета,облекла,класическа украса,екипи,храна и напитки излиза около 15 000лв. Двойките обикновено отделят между 15 000лв и 20 000лв за сватба, но има и много двойки , които отделят над 20 000лв, това обикновено са сватби с капацитет над 200ч.-гости.
Тези суми не включват разходите по ‘Медения месец’.

Ето и разбивката на най-важните неща около организирането на една сватба:

Сватбен агент
Популярни цени: 500-1500лв (зависи от услугите)
Едно от най-важните неща за бъдещата Ви сватба !

Украса и цветя
Популярни цени: 500-2500лв

Куверти (храна и напитки)
Популярни цени: 50 – 150 лв/човек

Облекла и аксесоари за двамата
Популярни цени: 1500 – 3500 лв

Фото и Видео
Популярни цени за фото: 800-1300лв;
Популярни цени за видео: 800-2500лв

Сватбен DJ/Водещ 
Популярни цени: 700 – 1500 лв

Изнесен ритуал 
Популярни цени: 300 – 1000 лв
(в зависимост дали ще има украса,музиканти,коктейл и т.н.)

Изнесен ритуал 
Популярни цени: 300 – 1000 лв
(в зависимост дали ще има украса,музиканти,коктейл и т.н.)

Халки (2бр)
Популярни цени: 700-1700лв

Покани
 Популярни цени: 2,50 – 4.50 лв/бр

Подаръчета за гости
Популярни цени: 1 – 5 лв/бр

Сватбен агент – координатор или организатор
Повечето двойки се натоварват сами да свършат цялата работа около организирането на своята сватба – в което няма нищо лошо, НО за хора с достатъчно свободно време.
За тези двойки, за които времето е ограничено или просто не искат да се занимават с организирането на сватбата, препоръчваме да се обърнат към специалисти, които биха им спестили много време, разходи, нерви и бръчки. Много хора мислят, че 1000лв е твърде висока цена за услуга , която не е материализирана и немогат да си представят какво представлява точно, докато не се сблъскат сами с проблемите по пътя на организацията. Тези комисиони , които плащате на сватбения агент, не влизат в джоба на 1 човек. За организирането на една сватба са необходими екип от 3-5 човека, които са заети с различни аспескти около организацията.

Украса за сватба и цветя
Тук можем да говорим много, тъй като украсата за сватбата е нещото, чиято цена варира в много широк диапазон, но ще наблегнем на ‘нормалните’ неща, от които имате нужда.
Булчински букет – Популярни цени: 50лв-120лв. Препоръчваме да избирате булчински букети, изработени от професионалисти, с НЕсъмнителен произход на цветята. Направете среща, огледайте цветята (трябва да бъдат свежи, плътни листа, без белези от нараняване и т.н.). Не подценявайте булчинския букет – това е елемента , който присъства на всички снимки и е постояно пред очите Ви! Предполагаме, че не бихте желали овяхнали цветя по време на ритуала. Избирайте цветя, които издържат на високи температури (при рязан цвят) или послушайте съветите на флористите.
Бутониери и браслети от естествени цветя – Популярни цени: 5лв-10лв/бр. Бутониерите са предназначени за мъжете – младоженец, кум, бащи на младоженците, шафери. Закичват се на ревера на господата. Могат да се използват и за жените, но не е препоръчително за да не се образуват дупки по роклите или да създадат неудобство на дамите. За тях препоръчваме Браслети – те се поставят като гривнички на ръката на дамите – кумата, шаферките, майките на младоженците.
Шаферски букети – Популярни цени: 15лв-30лв. Браслетите на шаферките могат да бъдат заместени с малки букетчета в стила на булчинския букет.
Украса за изнесен ритуал – Популярни цени: 100лв-300лв. За изнесен ритуал най-вероятно ще имате необходимост от Арка(цени между 50-200лв зависи от арката и украсата) ,Стойки около пътеката (4-5бр, цени: 30-100лв , взависимост от стойките и украсата по тях), Бяла пътека (10-50лв, в зависимост от пътеката и украса по нея), Столове – ‘Градински’, ‘Шивари’ или нормални (около 20бр за по възрастните хора, Цени: 4-7лв/бр зависи от столовете и украсата по тях) и допълнителни неща – масичка за церемонията, воали, клетки, свещници и т.н.
Украса за Welcome drink коктейл – Популярни цени: 50лв-300лв. За коктейла може да имате нужда от: коктейлни високи маси /около 6-8бр щъркели за 100човека/ (Цени: 12-20лв/бр в зависимост от украсата по тях); чадъри или шатри (100-200лв/бр) – под които да се разположат блок-масите или коктейлните маси, ако е много горещо или вали дъжд;
Украса в Ресторанта – Популярни цени: 500лв-2500лв.(за 100 гости). Най-използваната украса за ресторанта е:
Булчинска маса – покривка, драперия, воал на лицето, цветя, свещички ( Цена: 100-250лв, в зависимост от избраната украса и цветята);Калъфи за столове с панделка (Цена: 2-4лв/бр, в зависимост от калъфите,панделките,допълнителни декорации);Цветя/Центъри за масите на гостите (Цена: 20 – 100лв/бр, в зависимост от цветята, броят им, големина и аранжировка);Рънъри/ленти за масите (Цена: 1-5лв/бр);Покривки за масите (Цена 5-20лв/бр, в зависимост от големината, материята, цвета и състоянието на покривките)Картички за гости с имената им (Цена: 0,80-2,50лв/бр)Менюта пред всеки гост (Цена: 1-3лв/бр), Свещи (Цена: 1,50-10лв/бр, в зависимост от големината и избраната подложка или свещник)Изграждане на дансинг (Цена: 10-20лв/кв.м, обикновено се поставя около 20кв.м.)Воали по колоните/парапетите (Цена: 2-5лв/м)Гръб за булчинска маса (Цена: 50-200лв, в зависимост от избраният гръб или как ще бъде изградено)Украса на масичка за подаръци и торта (Цена: 20-50лв).Разбира се украсата за ресторанта може да бъде много по-обилна или много по-семпла, всичко зависи от Вашите желания, както и от бюджета за Сватбата.

Облекла и аксесоари за двамата
Булчинска рокля – Популярни цени: 700-2000лв.
Костюм за младоженеца – Популярни цени: 400-2000лв.
Аксесоари: 50-500лв. Включват се – обувки, було/венче, чанта, вратовръзка/папионка/шалче и др.

Брачни Халки
*14к злато – Популярни цени: 250-500лв/бр. Цената на халките зависи от какво са изработени, колко тежат и дали имат камъни.

Грим и прическа
*Грим – Популярни цени: 50-100лв. Цената на пробен грим обикновено е 50% по-ниска. Цената също зависи и от това дали ще правите допълнителни процедури при козметик за изравняване на тен и други подхранващи маски.
*Прическа – Популярни цени: 50-200лв. Цената на пробната прическа обиновено е 50% по-ниска. Цената на прическите зависят от какви процедури ще правите преди сватбата – дали ще се прави само прическа или бихте искали да направите специални подхранващи косата процедури, боядисване, подстригване и т.н.

 

Покани

Покани за сватба – Популярни цени: 2лв-5лв/бр. Цената на поканите зависи от какъв картон са изработени, сложността на изработката, допълнителни детайли (тагове, лейбъли, дизайн, лентички, цветя, пликове, кутийки и др.). Цените на поканите, които са изрязани на лазер варират от 5лв-10лв

 

Изнесена церемония
Водещ /акстьор/ за изнесен ритуал – Популярни цени: 200лв-400лв.
Това е изнесен ритуал на мястото, което вие желаете от водещ- Актьор (т.е. Вашите подписи не са реални, целият ритуал е сцена за пред гостите). Ритуална зала Варна предлага също изнесен ритуал, но цената е доста по-висока, а качеството не съответства. Ако сватбата Ви ще бъде примерно около Балчик, можете да се обърнете към Ритуалната зала там, където ще изнесат книгата и церемонията ще бъде реална. В противен случай, трябва да подпишете в друг ден и да си направите изнесената церемония.
*Озвучителна система за изнесен ритуал – Популярни цени: 60лв-200лв.Цената зависи от часовете и озвучителната система.*За съответния ден се подготвят:• Сватбени чаши (цени: 20-100лв);• Шампанско (Цена: 20-50лв);• Възглавничка за халки (Цена: 15-30лв);• Кошничка с цветчета (Цена: 15-30лв);• Брачните халки

 

Welcome drink Коктейл
Напитки /шампанско/вино/ – Популярни цени: 100лв-200лв.Цената зависи от напитките, които желаете и броят им. За около 100ч. ще са необходими 5-7бр бутилки шампанско/вино. Ако се възползвате от кетъринг фирма ще получите и чашите под наем.
Кетъринг хапки – Популярни цени: 200-500лв.
Озвучителна система – Популярни цени: 60-200лв.Ако коктейла е на различно място от мястото на ‘Изнесения ритуал’ или ресторанта, може би ще имате нужда от допълнително озвучаване. Това зависи от Вашите желания.

 

Официална вечеря
Куверти – Популярни цени: 50лв-100лв/ч.
Допълнителен алкохол – Популярни цени: 5лв-10лв/ч.
Сватбена Торта – Популярни цени: 3лв-5лв/парче. Цената на тортата зависи от изработка, дизайн, кремове, блатове, украса, стойка и др.

 

Подаръчета за гости
Подаръчета за гостите – Популярни цени: 1лв-5лв/ч.Подаръчетата оставят спомен на Вашите гости за Сватбата Ви. Постарайте се те да бъдат уникални за Вас и Вашата сватба. Изберете подаръчета /спомени за гости/ в стила на сватбата и ги опаковайте в цветовете на сватбата. Те могат да служат също и като допълване на украсата по масите.

 

Фото и Видео
Сватбен Фотограф – Популярни цени: 800-1500лв
Видеооператор – Популярни цени: 800-2500лв. Не подценявайте избора на фотографите или видеооператорите. Имайте предвид, че колкото по-висока е цаната, най-вероятно толкова по-качествена е услугата.

 

Сватбен DJ/Музиканти/Жива музика
Сватбен DJ – Популярни цени: 700-1500лв ( в зависимост от професионализма, часовете и дали ще има допълнителен водещ)
Музиканти/група – Популярни цени: 800-3000лв (в зависимост от групата/певеца, изпълненията, часовете)
Гост-звезди – Популярни цени: 3000-10,000лв( в зависимост от хонорарите на гост-звездите)

Разходи за ритуална зала, църква и документи
Ритуална зала Варна – Популярни цени: 50-300лв
Граждански брак през Уикенда „класически ритуал” – до обяд: 240лв.
Граждански брак през Уикенда „битов ритуал” – до обяд: 300лв.
Граждански брак през Уикенда „класически ритуал”- след обяд: 310лв.
Граждански брак през Уикенда „битов ритуал” – след обяд: 370лв.
Граждански брак през делнични дни „класически ритуал”: 149лв.
Граждански брак през делнични дни „битов ритуал”: 199лв.
Граждански брак през делнични дни ритуал без музика: 50лв. (само подписи)

Необходими документи за сключване на граждански брак
– заявление;
– декларации;
– лични карти на младоженците и кумовете;
– медицински свидетелства, валидни 30 дни от датата на издаването,включва: • васерман – 6.50 лв. – клиника по желание; • кожен – 5.00 лв. – клиника по желание; • документ от психиатрия – 20.00 лв. за варненци и допълнително 5.00 лв. за хора с лична регистрация извън Варна, тел: 30 29 47; • тубдиспансер – 10 лв., тел: 65 63 75. След като подготвите горепосочените изследвания, личният Ви лекар оформя окончателното медицинско!
– квитанция за платена такса, хорово изпълнение или механична музика;
– квитанция за право на снимане в обредни зали;
– младоженци, ненавършили 18 години, носят разрешение от съответния районен съд.
Телефон за връзка с обреден дом Варна: 052 / 639 382

Църковен брак във Варна – Популярни цени: 100-200лв
• Катедрален Храм-паметник „Св. Успение Богородично” – 470.00 лв., тел. 052/61 30 05;
• Православен Храм „Св. Параскева Петка” – 225.00 лв., тел. 052/65 89 04;
• Храм „Св. Николай Чудотворец” – 125.00 лв., тел. 052/62 27 27;
• Храм „Св. Антоний” – 170.00 лв., тел. 052/63 97 16;
• Храм „Успение Богородично” – 131.00 лв., 052/63 39 25;
• Храм „Св. Димитър” – 100.00 лв. тел. 052/51 05 96.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА ЦЪРКОВЕН БРАК
– препис-извлечение от акта за граждански брак;
– кръщелни свидетелства на младоженците.
За съответния ден се подготвят:
• Вашите и на кумовете кръщелни свидетелства;
• удостоверение за сключен граждански брак;
• халки;
• бутилка червено вино и евентуално чаша, ако нямат в църквата (5-20лв, в зависимост от виното и дали е украсено)
• погача и мед(6-10лв);
• две големи свещи(10-40лв в зависимост от свещите и украсата им);
• квитанция за платен ритуал.

За да не се претоварвате със задачите през деня, както и да не ‘мъчите’ Вашите гости, професионалистите препоръчват да направите тези ритуали в друг ден и да ги замените с ‘Изнесени ритуали – граждански и църковни (реални или тип ‘сцена’). Това ще Ви спести време, нерви и пари, а гостите Ви ще се чувстват добре всичко това да бъде на едно място и да наблюдават ритуалите, докато пият Коктейл.

 

Меден месец

Популярни цени: от 0лв до края на света 🙂

 

ВАЖНО!!!

Цените, които сме посочили са средни и ориентировъчни. Нашата статистика се базира на средно-статистическите сватби, които се възползват от професионални услуги и ‘обикновено’ отделят тези суми за посочените услуги! Цените могат да бъдат много по-ниски от тези, които сме посочили, както и много по-високи от тях (в зависимост от качеството на услугите) Информацията, която сме дали за Ритуална зала Варна, Църквите и храмовете е от 2014г., моля да ни извините ако са настъпили промени и да ни уведомите, за да сме максимално полезни на Младоженците!

 

След като разгледахте нашите ориентировъчни /средни/ цени за организиране на Сватба, ако се нуждаете от специалисти, които ще Ви помогнат да направите своите чудеса за Вашата сватба – EventBG може да Ви предложи пълно обслужване – планиране, организация, покани, подаръчета, рокли, аксесоари, украса под наем, детайли и всичко онова, от което имате нужда и то следвайки Модните тенденции.

Моля свържете се с нас на: e-mail: amarryangel@abv.bg
или на нашият мобилен телефон: +359 885 10 50 33

Loading

This Post Has One Comment

 1. Иванова

  Благодаря ви! Много информативна статия

Вашият коментар