You are currently viewing Поддържане на мира: Как да планирате сватба, когато родителите ви са разделени?

Поддържане на мира: Как да планирате сватба, когато родителите ви са разделени?

Ако мама и татко са разделени, ще поискате да научите как да избегнете драмата на семейството през големия ден. Ето ни и нас с нашите съвети.

Сякаш не беше трудно да планираме сватбата си, а сега и това, да поканим разделените си родители?!
Ще обсъдим някои типични проблеми и решенията им. Разбира се, всяко семейство има своите особености и в някои ситуации ще трябва да импровизирате.

Церемония – „Заемете местата си“

Проблем: „Моите родители изобщо не се поглеждат и нямам никакво намерение да ги поставям един до друг. Какво бихте ни посъветвали?“

Решение: При типична сватба, първите редове са отредени за най-близките членове на семейството – предния ред за родителите, баби и дядовци а сестри и братя на следващия и т.н. Ако връзката между родителите ви е напрегната, традиционният сватбен етикет гласи, че родителят, с когото се чувствате най-близо – да речем, че е вашата майка – ще седне на първия ред, докато баща ви ще седи на третия или четвъртия ред със своята нова дама, ако се е оженил отново.

Ето я Булката

Проблем: „Чувствам своя втори баща, повече баща от биологичният си и бих искала той да ме съпроводи до олтара. Има ли начин да се направи това, без да се нарани истинския ми баща“

Решение: Това е трудно. За да избегнете нараняване на чувствата на баща си, помислете за тези други възможности: Ако вашите „бащи“ се разбират добре, може двамата да Ви съпроводят по пътеката. Ако между тях има обаче триене, вашият втори баща може да ви поведе до средата на пътеката – до баща ви, който може да ви придружи в останалата част от пътя към вашия младоженец или обратното.

Поздравленията

Проблем: „Родителите на младоженеца и моите родители са разведени и омъжени отново. Кой трябва да стои на линия за поздравление от гостите ни?“

Решение: Ако искате всички да участват, ето една примерна подредба на линията: От страна на Булката: Майката на булката, Вторият баща на булката, Вторият баща на младоженеца, Майката на младоженеца, Булка, Младоженец, Втората майка на булката, бащата на булката, бащата на младоженеца, мащехата на младоженеца. Твърде дълго? Добре е просто да включите биологичните си родители или напълно да се откажете от традицията. Много двойки, като по-малко формален начин да благодарят на всички, предпочитат да приемат поздравленията по време на официалната вечеря.

Разпределение по масите в ресторанта

Проблем: „Родителите ми са разведени и не могат да се гледат. Как да ги разпределя по масите за официалната вечеря“

Решение: По традиция, най-близката маса до масата на младоженците е отредена за Родителите на Булката и Младоженеца. Можете да отредите две такива маси от двете страни на Булчинската маса. От едната страна сложете да седнат Вашата майка (ако сте по близки с нея) заедно с родителите на младоженеца, а ако масата позволява, можете да добавите и братя и сестри – ваши или на майка ви. От другата страна поставете Биологичният Ви баща с новата му половинка (ако има такава) , заедно с негови братя или сестри или родители (баби и дядовци от страната на баща Ви).

Танц-Баща/Дъщеря

Проблем: „Държа да имаме тази традиция, но бих искала да танцувам с майка ми, вместо баща ми, защото това е моят начин да благодаря, че ме е отгледала. Но дали така няма да нараня баща си?“

Решение: Не е задължително да имате танц с баща си, можете да изберете 2 песни – 1 за майка си и 1 с баща си. Но нашият любим начин за решение на този проблем е да се избере 1 песен за родителите да поканите отначало майка си и по средата да продължите танца с баща си.

Фото Фобия

Не се притеснявайте, не е нужно да се напрягате излишно, само и само да направите тази снимка на „Едно голямо щастливо семейство“. Обсъдете предварително с вашият фотограф този проблем, професионалният фотограф ще се е сблъсквал многократно с такива ситуации и ще има практически съвети за това какви снимки да бъдат направени.

Що се отнася до неприятният въпрос “ Трябва ли мащехата ми, която не харесвам да присъства на снимките“ – отговорът е ‘Да’. Направете няколко снимки с баща си и мащехата си, не се подавайте на емоциите си, така ще нараните баща си, а Вие не искате това. Нека този спомен остане за тях, те ще оценят щедростта Ви.

Темата е много обширна и със сигурност се срещат още проблеми по този път, ние ще допълваме нови решения по възникнали нови ситуации свързани с разделени родители. Така че, ако и Вие имате опит в справянето с такава ситуация, пишете ни и коментирайте, за да допълваме списъка и да сме в помощ на други младоженци, поставени пред този сложен въпрос.

Loading

Вашият коментар